Køresyge -sansetræning
Køresyge er en almindelig forekommende gene hos børn med et umodent sanseapparat
Køresyge er en almindelig forekommende gene hos børn med et umodent sanseapparat
Køresyge opstår, når der er misforhold mellem de signaler, vi får fra synet, bevægelsessansen, følesansen og muskel-ledsansen.
Disse sanser fortæller hjernen, hvilken stilling kroppen er i, og hvordan den bevæger sig, og i samspil med vores erfaringer, fortæller sanserne hjernen, hvad den kan forvente.
Bevægelsessansen har umiddelbart størst betydning, da den registrerer hovedets stilling, bevægelse og den kropslige stilling i forhold til tyngdekraften. Men også de øjenbevægelser, der styres af de ydre øjenmuskler, har behov for at blive trænet, da de neurologisk er koblet sammen med bevægelsessansen.
Alle sansebeskederne modtages i hjernestammen, og når der er en `konflikt´ eller `rod´ i hjernens bearbejdning af sansebeskederne, påvirkes centre i hjernen og hjernestammen til fx at give os kvalme, svedeture og hovedpine.
Alle sanser og alle sansebeskeder er væsentlige og mest optimalt er det, hvis alle sanser trænes. Målet med træningen er, at hjernen bliver i stand til at bearbejde alle sanseindtryk, også selvom de kan opfattes som værende i modstrid med hinanden. Det virker for den umodne hjerne forkert, at øjet ser en masse hurtig bevægelse, mens kroppen oplever en blid vuggen. Træningen skal modne sansebearbejdningen, så denne `konflikt´ ikke udløser kvalme og andet ubehag.