Gå til hovedindhold
Du er her:

Køresyge -sansetræning

Køresyge er en almindelig forekommende gene hos børn med et umodent sanseapparat

Køresyge opstår, når der er misforhold mellem de signaler, vi får fra synet, bevægelsessansen, følesansen og muskel-ledsansen.

Disse sanser fortæller hjernen, hvilken stilling kroppen er i, og hvordan den bevæger sig, og i samspil med vores erfaringer, fortæller sanserne hjernen, hvad den kan forvente.

Bevægelsessansen har umiddelbart størst betydning, da den registrerer hovedets stilling, bevægelse og den kropslige stilling i forhold til tyngdekraften. Men også de øjenbevægelser, der styres af de ydre øjenmuskler, har behov for at blive trænet, da de neurologisk er koblet sammen med bevægelsessansen.

Alle sansebeskederne modtages i hjernestammen, og når der er en `konflikt´ eller `rod´ i hjernens bearbejdning af sansebeskederne, påvirkes centre i hjernen og hjernestammen til fx at give os kvalme, svedeture og hovedpine.

Sansetræning

Alle sanser og alle sansebeskeder er væsentlige og mest optimalt er det, hvis alle sanser trænes. Målet med træningen er, at hjernen bliver i stand til at bearbejde alle sanseindtryk, også selvom de kan opfattes som værende i modstrid med hinanden. Det virker for den umodne hjerne forkert, at øjet ser en masse hurtig bevægelse, mens kroppen oplever en blid vuggen. Træningen skal modne sansebearbejdningen, så denne `konflikt´ ikke udløser kvalme og andet ubehag.

Træning af øjenmuskler

  • Tag en klap på det ene øje, sid ved et bord og lad øjet følge en tennisbold som triller langsomt fra side til side samt frem og tilbage. Eller hæng en bold op i en snor, lig under den og følg den med øjet frem og tilbage, fra side til side og rundt i cirkel. Målet er 5 minutter med hvert øje.
  • Lav nogle dagligdagsaktiviteter eller leg fx ”kaste ting i en spand”.

Træning af bevægelsessansen

  • Snur rundt på en kontorstol - begge veje og gerne flere gange om dagen. Målet er 8 gange hver vej i træk. Eller snur rundt siddende på en gynge, i en hængekøje eller stående.
  • Stå på gulvet og drej rundt, se ned i gulvet (så hovedet er bøjet 90 grader i forhold til kroppen). Målet er 8 gange hver vej, alternativt kan du ligge på maven på en kontorstol, eller du kan slå vejrmøller.
  • Stik hovedet mellem benene og stræk dig op igen. Målet er 8 gange. Alternativet kan være at slå kolbøtter.